Het is eindelijk zover, je woont op jezelf. Na tranen van je moeder en schouderklopjes van je vader heb je het ouderlijk huis verlaten. De kans is groot dat je in een studentenkamer zit, een niet al te grote ruimte waar je net je spullen in kwijt kunt en de andere faciliteiten moet delen. Het klinkt simpel, maar wat moet je eigenlijk allemaal regelen? Hoe kook je bijvoorbeeld? Wie doet de was nu? Hoe wordt het huis schoon? Op deze en nog veel meer vragen zal je de antwoorden langzaam maar zeker wel ontdekken. Om je hier een handje bij te helpen volgen nu een vijftal aspecten waar je alvast rekening mee kunt houden.
Ten eerste is er die vervelende was. Wat heb je hier allemaal voor nodig? Koop allereerst een wasmand. Dit kan goedkoop bij bijvoorbeeld Blokker, ze zijn er in allerlei vormen en maten. Wen jezelf er meteen aan dat je de vuile was hier direct in dumpt. Zo kun je zien wanneer je weer een wasje moet draaien en hoeven je gasten niet op jouw vuile ondergoed te gaan zitten. Hiernaast heb je natuurlijk een wasmachine nodig. Wellicht dat een huisgenootje er een heeft en anders kun je heel goed eentje huren. Door deze kosten met alle huisgenoten te delen, ben je weinig geld kwijt en heb je vrij toegang tot een wasmachine. Hang je was vervolgens zo snel mogelijk op een warme en droge plek op, zodat hij snel weer klaar is om in de kast te leggen. Met dit systeem draai jij je hand niet om voor een wasje.
Een andere klus waar je al heel snel mee te maken krijgt is boodschappen doen. Veel studentenwoningen hebben een supermarkt op loopafstand, dus maak hier slim gebruik van. Je kunt in één keer veel boodschappen doen zodat je er niet vaak heen hoeft of steeds kleine boodschapjes zodat je niet veel hoeft te sjouwen. Kleine boodschappen kun je ook goed combineren met studeren. Je hebt immers pauzes nodig en dan kun je net zo goed even naar de winkel lopen. Je zult gauw merken dat je je boodschappen duur en goedkoop kunt doen, wat ons naar het volgende punt leidt.
Nu je op jezelf woont zal je ook je eigen geldstroom moeten regelen. Het liefste wil je natuurlijk dat er meer in- dan uitgaat. Zeker als je studeert is dit vaak helaas niet het geval. De studie kost geld, de boeken kosten geld, de klappers kosten geld, enzovoort. Veel studenten vangen dit op met een studentenlening, maar pas hiermee op. Reken uit hoeveel schuld je na je studie ongeveer zult hebben en houd dat altijd in je achterhoofd. Je hebt er nog heel lang last van als je teveel leent zonder dat dat echt nodig is. Je kunt ook veel besparen door de boodschappen goedkoop te houden, een biertje minder te drinken en van kortingsacties gebruik te maken.
Wanneer je uiteindelijk boodschappen hebt gedaan, is het tijd om te koken. De één vindt koken leuker dan de ander, maar iedereen kan het leren. Het is natuurlijk mogelijk om een simpele opwarmmaaltijd in huis te halen en nooit te hoeven koken, maar een beetje lekker koken kan al heel snel klaar zijn. Zoek hiervoor bijvoorbeeld wat simpele recepten op, vraag je ouders hoe zij koken, nodig vrienden uit die van koken houden en zo zijn er nog veel meer manieren om je kookkunsten wat beter onder de knie te krijgen. Het kan leuk, goedkoop, gezond en lekker zijn.
Tot slot moet er dagelijks, wekelijks of maandelijks schoongemaakt worden in huis. Je eigen kamer kun je zo schoon houden als je zelf wilt. Vaak kost het maar weinig tijd om het een beetje netjes te houden en voor veel mensen werkt dit ook heel positief. Hoe meer rommel er in de omgeving is, hoe rommeliger het vaak ook in je hoofd is. De gemeenschappelijke ruimtes zullen jullie gezamenlijk moeten schoonmaken. Voor veel studenten werkt het goed om een schoonmaakschema aan te houden. Hierin staat wie wat wanneer gaat doen. Geef het goede voorbeeld, maak je taken af en steek anderen daarmee aan.
Hopelijk heb je iets aan deze tips nu je op jezelf woont.
© Dea Boom, 14 september 2015