Praktijk Hoek Melkweg - Studentenhulpverlening

Misschien ben je op zoek naar een (bij)baan om een goed zakcentje te verdienen of naar een geschikte stageplek waar je ook echt wat leert. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Wellicht heb je al een aantal goede sollicitatietips doorgenomen. Eén aspect echter lijken veel mensen te vergeten wanneer ze op sollicitatiegesprek mogen komen: Je zit er ook voor jezelf.

 

Over het algemeen wordt gedacht dat een sollicitatiegesprek éénrichtingsverkeer is. Dat degene die de vacature heeft geschreven alleen maar jou moet beoordelen. Hierdoor kun je al gauw zenuwachtig worden: je wilt immers goed overkomen en voelt je constant bekeken. Deze spanning kan ervoor zorgen dat je minder goed uit je woorden kunt komen en over kunt brengen wat jij het bedrijf te bieden hebt. Vervolgens krijg je weer die afwijzing binnen. Hoe kun je dit veranderen? 

 

Het belangrijkst is om te beseffen dat een sollicitatiegesprek juist tweerichtingsverkeer is. De werver zit er om jou te beoordelen en jij zit er om te kijken of je wel in dit bedrijf wilt werken. Laat dit laatste goed tot je doordringen: jij zit er om te kijken of je wel in dit bedrijf wilt werken. Deze manier van kijken brengt een paar voordelen met zich mee.

 

Je voelt je niet zo bekeken, want jij bent zelf ook aan het kijken. Door je aandacht op de ander te richten, ben je minder bezig met hoe je zelf overkomt en daardoor gaat het gesprek vaak een stuk soepeler. Hierdoor wordt je minder zenuwachtig en kom je rustiger over, wat je kans op slagen vergroot. Als je wilt ontdekken of je op deze plek wilt werken, dan ga je vragen stellen om te zien of de match goed is. Je toont oprechte interesse in het bedrijf en dit werkt voor beide kanten positief door.

 

Doe je niet voor als iemand anders, maar blijf bij jezelf. Laat zien wie jij bent, wat je kwaliteiten zijn en vraag jezelf af of je wilt werken in het bedrijf waar je solliciteert. Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer.

 

© Dea Boom, 1 oktober 2015

^